6 valkuilen bij online communicatie

Iedereen kent tegenwoordig het belang van een website, maar dat wil nog niet zeggen dat alle websites ook effectief zijn. Vaak kom ik nog websites tegen, waarop veel voorkomende fouten worden gemaakt. En dat is jammer, want kleine aanpassingen zorgen vaak al voor resultaat.

Welke valkuilen wil je vermijden als je online effectief wilt communiceren? Ik zette er 6 voor je op een rij. Met handige tips die je direct kunt toepassen.

1. Organisatie en aanbod voorop stellen 

Een veel voorkomende valkuil. Je bent zo enthousiast over wat jij te bieden hebt, dat je vooral je aanbod en wie je bent onder de aandacht brengt. Dit gaat vaak onbewust, want je bent er van overtuigd dat je een goed verhaal hebt. En dat is natuurlijk ook zo, want het is jouw verhaal, maar het gaat erom hoe je het brengt.

Het is de kunst dit verhaal af te stemmen op de wensen en behoeftes van je doelgroep. Zodat hij of zij in een oogopslag een antwoord krijgt op zijn of haar vraag.

Hoe los je dit op?

Zorg dat je weet waar je zelf uniek in bent en zorg dat je je eigen doelen helder hebt.

Vraag je vervolgens af wat je doelgroep wil. Welke wensen heeft hij of zij? Formuleer vragen die een klant kan hebben (of vraag het na). Verwerk deze vragen en antwoorden vervolgens in je website. Zet één vraag van je doelgroep per pagina centraal.

De meest voorkomende vragen kun je ook als ‘toptaken’ op je website plaatsen. Zie voor een voorbeeld: mantelzorg.nl.

2. Moeilijke woorden en lange zinnen gebruiken (want dat staat interessant) 

Niet doen! Mensen lezen niet, maar scannen webpagina’s. Ze bepalen in een oogopslag of de website iets interessants te bieden heeft. Zo niet, dan klikken ze net zo makkelijk weer weg.

Gebruik daarom korte, actieve zinnen en gebruik geen moeilijke woorden.

Dus niet:

Hij is bezig geweest met het formuleren van een mooie zin.

Maar:

Hij formuleerde een mooie zin.

Vermijd onnodige woorden als:

 • in het kader van, maar gebruik -> binnen, op basis
 • in verband met -> om
 • in samenwerking met -> met
 • aan de hand van -> met, door

Tip:

Kijk kritisch naar je teksten en schrap alle overbodige woorden en zinnen. Schrap ook alle dubbelingen en herhalingen. Je zult verbaasd zijn hoeveel woorden er eigenlijk niet nodig zijn.

Kortom: ‘Keep it simple’

3. SEO vergeten

Een website online hebben is niet voldoende, want de website moet ook gevonden worden in zoekmachines. Het is daarom goed om aandacht te besteden aan zoekmachine optimalisatie oftewel SEO. SEO staat voor Search Engine Optimalisation.

Tips: 

 • Bepaal zoekwoorden, die je doelgroep gebruikt om je te vinden. Gebruik deze woorden in je tekst, in kopjes, paginatitels en linken.
 • Gebruik voor een link niet klik hier, maar gebruik de titel of onderwerp als link. Bijvoorbeeld Vermijd deze 6 valkuilen bij online communicatie.
 • Begin niet met ‘Welkom op deze website’, maar gebruik deze prominente plek om duidelijk te maken wat je hebt te bieden.
 • De minimale tekstlengte voor SEO is 300 woorden, de norm ligt tegenwoordig op zo’n 500 – 1000 woorden.

4. Alles willen doen 

Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Snapchat. De mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos en snel ingesteld. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je deze allemaal moet inzetten. Niet elk kanaal is geschikt voor jouw doelgroep of jouw doelen. Houd er ook rekening mee dat het tijd en creativiteit kost om deze kanalen te vullen en om te reageren op reacties. Een Facebookpagina waar het laatste bericht dateert van twee maanden geleden is geen reclame voor je organisatie.

Tips:

 • Maak keuzes afgestemd op je doelgroep, tijd en budget.
 • Plaats regelmatig een bericht.
 • Reageer snel op reacties en vragen!
 • Stel vragen en ga in gesprek.
 • Zoek het klein -> geef bijvoorbeeld op Nationale Complimentendag een compliment.
 • Met canva.com maak je eenvoudig mooie afbeeldingen in de juiste afmeting.

5. Niet meten en niet testen

Zonder een statistiekprogramma weet je niet of mensen op je website komen en wat ze daar doen. Dus weet je ook niet hoe succesvol je website is.

Zorg dus dat je Google Analytics hebt gekoppeld. Kijk regelmatig welke pagina’s worden bezocht, welke niet, hoe lang bezoekers blijven of ze doorklikken etc. En pas daarop je website aan.

Wordt een bepaalde pagina veel bezocht? Zorg dan dat deze goed vindbaar is op de site en optimaliseer deze.

Het leuke van online is dat je pagina’s direct aan kunt passen en vervolgens direct kunt testen. Kwestie van uitproberen en bijschaven. Want een website is nooit klaar!

6. Belangrijkste onderaan plaatsen 

Last but not least:

Zet de belangrijkste boodschap bovenaan! Mensen willen direct gepakt worden. Heb je hun aandacht? Dan is het de kunst die vast te houden.

Begin dus niet een heel verhaal over wie je bent, maar geef aan wat je kunt betekenen en voor wie. Verderop in de site kun je jezelf voorstellen en het persoonlijk maken.

Dus niet:

Minister Hugo De Jonge van het ministerie van VWS heeft in antwoord op kamervragen gezegd dat hij zich gaat inzetten voor een lagere woonlasten.

maar: 

De woonlasten worden verlaagd. Dit maakte minister De Jonge van VWS vandaag bekend.

Zelf aan de slag

Over al deze valkuilen is natuurlijk nog veel meer te vertellen. Maar ik hoop dat ik je hiermee wat tips heb gegeven waar je mee aan de slag kunt. Wil je hier meer over weten? Of kun je hier hulp bij gebruiken? Ik kan je helpen met het optimaliseren van je website. Neem daarom gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.