Waarom je boeken bij je lokale boekhandel koopt – ook als je thuis moet blijven

Natuurlijk.
Je weet het dondersgoed.

Koop je De meeste mensen deugen bij Bol.com, dan doe je Boekhandel Kramer & van Doorn te kort. Maar het is zo makkelijk, hè. Je pakt je Macbook. Je plaatst je bestelling en een dag later heb je het in huis. Of zelfs direct, als je een e-reader hebt. 

Anders moet je toch de deur uit. Al slalommend om 1,5 meter afstand te houden. Om dan voor een dichte deur te staan, omdat het 5 over 6 is.

Surprise!

Ook om de plaatselijke boekhandel te steunen hoef je de deur niet uit. En dat is juist nu erg belangrijk. 

Bijna de helft van de fysieke boekhandels verwacht namelijk binnen een half jaar om te vallen. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Boekverkopersbond KBb. 

Het is niet zo dat we minder lezen, want Bol.com verkoopt juist 30 procent meer boeken dan in 2019.

Nu hoor ik je denken: Dat is toch logisch? Want we moeten thuis blijven. 

Maar dat is het niet. Want ook bij je plaatselijke boekwinkel bestel je net zo makkelijk online. Sommige boekhandels gaan zelfs zo ver dat ze het laatste boek van Paulien Cornelisse dezelfde dag nog aan je deur brengen.

Boekhandel Kramer & van Doorn Zeist
Boekhandel Kramer & van Doorn Zeist

Waarom zijn boekhandels zo belangrijk?

Al slenterend door Utrecht, wordt je oog getrokken door een boekcover in de etalage van Broese. Je nieuwsgierigheid is gewekt. Je gaat toch maar even binnen kijken. En verrek, binnen zie je nog veel meer interessante boeken. 

Als boekwinkels verdwijnen uit het straatbeeld, dan gebeurt dit niet meer. Uit het oog uit het hart. Zeg maar.

Tuurlijk. 

Er zijn meer manieren om boeken onder de aandacht te brengen: leesclubs, ontbijttelevisie, het krantenkatern van De Volkskrant, Linda en de Libris literatuurprijs. Maar daarmee schuif je enkele titels naar voren, het gros verdwijnt uit het zicht.

En er is meer.

Een boek wil ik kunnen zien, voelen en ruiken. Helemaal leuk zijn de handgeschreven recensies van het winkelpersoneel. 

Een boekwinkel is voor mij wat een snoepwinkel – zo één met van die bakken vol snoep – is voor een kind: ik word er altijd erg hebberig van. 

Al dwalend tussen de toptienboeken, de thrillers, chicklits, Nederlandse romans en literaire werken, kom ik onverwachte parels tegen. Boeken die ik nog niet ken en die mij nieuwsgierig maken. 

Dat kan toch ook bij een online boekenwinkel?

Nee, daar zoek je op titel, auteur of genre. Als je dus al weet wat je zoekt. Dwalen en stuiten op een onverwacht exemplaar, lukt mij daar niet.

Dus, kom op! Er is geen excuus. Koop je boek bij de plaatselijke boekhandel. Je doet er boekwinkels, schrijvers en alle – toekomstige – boekliefhebbers een plezier mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *