Online versus offline

Schrijven doe je met een vulpen, een boek lees je van papier en een kaartje stuur je via de post.  Maar verder ben ik toch vooral een liefhebber van online. 

‘Schrijf jij nog met een vulpen?’ 

‘Goh, dat is ouderwets’ of  ‘dat zie je ook niet vaak meer’. Voor mij is het echter een noodzakelijk kwaad. Mijn handschrift is anders bijna onleesbaar. Schrijven met een vulpen, schrijft gewoon veel fijner. Een stukje nostalgie hoort er ook wel bij. 

‘Er kunnen wel 1000 boeken op’ 

Een boek moet je kunnen vastpakken. Voelen. Ruiken. Zien. Het hoort allemaal bij de leeservaring. Oké. Een e-reader is op zijn tijd wel handig. Op vakantie bijvoorbeeld, dan scheelt het een hoop ruimte. Zonder boeken echter, geen boekwinkels. En dat zou een groot gemis zijn. 

Gemak dient de mens

‘Een online kaartje is zo lekker makkelijk’. Dat klopt. Maar het is ook onpersoonlijker. En sneeuwt al gauw onder in de overvolle mailbox. Het uitzoeken, kopen, schrijven en op de post doen, vergt tijd en aandacht. En juist dat waardeer ik. Toegegeven. Ik verstuur bijna nooit meer een kaart. Maar als ik het doe, dan via de post of niet.

Tot zover mijn liefde voor offline.

Waarom liefde voor online?

Het scheelt een hoop onnodig afval. Neem nu de magazines van goede doelen, die ongezien bij het oud papier belanden. Of reclamefolders waarvan er nog steeds veel te veel worden gedrukt, ondanks de ja/nee-sticker. Vaak ook nog verpakt in een plastic verpakking.

Via een klik gaat er een grenzeloze wereld voor je open. Een contact is snel gelegd. Informatie is snel gevonden. Een voorstelling of tafeltje snel geboekt. 

Maar…

Er zijn natuurlijk ook uitdagingen. Want er is zoveel. Hoe zorg je dat jij het juiste vindt of dat je gevonden wordt?

Daar komt mijn werk om de hoek kijken. 

Want ik houd ervan om teksten en websites helder te krijgen. Ik kan onwijs genieten van een goed resultaat. Dit vraagt om inzicht in wat je wilt bereiken en waar je doelgroep op zit te wachten. Focus, keuzes maken en schrappen. En vooral doen.

Want het fijne van online is, dat je gemakkelijk kunt bijsturen en aanpassen. Een foutje is snel hersteld. Je meet snel het effect. Past aan. En dan kan de cyclus weer opnieuw beginnen. 

Hoe staat het met jouw liefde voor online of offline?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *